Charles Baudelaire

Charles Baudelaire föddes den 9 april 1821 i Frankrikes huvudstad Paris och kom att bli en av världshistoriens största och mest inflytelserika författare. Hans verk liksom hans liv kom att bli omtalat och omges av ett romantiserade skimmer för den tidens dekadens.

Baudelaire startade sin karriär som konstkritiker där han mycket hårt gick åt den tidens konst och människorna som skapat den. Han kom att hamna i många upprörda diskussioner med inflytelserika människor som ville sätta den något upproriska författaren på plats. Han lät sig dock inte tystas utan fortsatte utdela dräpande kritik och förlöjliga det han ansåg vara förlegat eller förskönat.

Fleurs du mal

Under en period sysselsatte sig Charles Baudelaire med att översätta Edgar Allan Poes verk, verk och författare som han för övrigt uppskattade. När han själv skrev sin första bok, Fleurs du mal lät inte reaktionerna vänta på sig. Hans bok andades modernism och många har ansett honom vara dess fader. Boken, lyriken, var något nytt för tiden och förskönade mycket lite. Istället gav den en rå beskrivning av verkligheten, formulerad i vackra meningar som träffade läsaren med oanad kraft. Samhällets misär och tragedier beskrevs utan omsvep och hans egen förälskelse i berusningsmedel går inte att ta miste på. För den omtalade och excentriska författaren hade Vinoteket varit en dröm, att i lugn och ro kunnat välja bland utsökta viner och sedan hänge sig sin konst.

Boken väckte blandade känslor med provokativa rader och en sexualitet som ansågs vara depraverad och Baudelaire ställdes inför rätta. Han kom att fällas för osedlighet och i en ny upplaga av Fleurs du mal som släpptes år 1861 så ströks sex stycken av hans dikter ur boken. Det kom att dröja många år innan dikterna slutligen infördes igen i Fleurs du mal , titel översatt på svenska- Det ondas blommor.

La Fanfarlo- en roman

Trots att Baudelaires liv stundtals kantades av elände kom han att fortsätta vara produktiv i ytterligare några år. År 1847 publicerade han sin första och enda roman- La Fanfarlo. Även den väckte anstöt då ämnet var prostitution och ett leverne som ansågs vara rent moraliskt förfall. Han utgav även böcker med prosadikter samt översättningar innan hans hårda liv kom i kapp honom.

Baudelaires liv fick ett tidigt slut då han dog, blott 46 år gammal och orsaken sas vara den då obotliga sjukdomen syfilis. Hans mest kända verk, Det ondas blommor, kom att leva vidare och få status som en av de mest banbrytande i litteraturen. Än i dag är boken och författarens liv omtalat och är given att läsa inom litteraturkretsar. Den mycket provokativa och råa tonen boken igenom har intresserat många människor, inte bara i litteraturkretsar och Fleurs du mal hamnar ofta på listor över böcker man bör läsa.

Add a Comment