Lyssna på dikter

Lyssna på dikter

Poesi är fantastiskt när man väl lärt sig att uppskatta det på rätt sätt. Men många missar den häftiga upplevelsen som dikter och poesi kan ge eftersom de tycker att poesi känns torrt, svårt och tråkigt. Den här uppfattningen grundar sig ofta i att man inte exponerats för poesi på rätt sätt. Att bara sitta att läsa en dikt tyst för sig själv berövar ofta verket mycket av dess storhet. Dikter vinner ofta på att läsas högt eller att lyssnas på när någon annan än en själv läser dem. När dikter framförs på det här sättet kommer deras rytm och rimschema på ett helt annat sätt än på en boksida. Dikterna kommer helt enkelt till liv!

Audio books concept. Vintage books and headphones. 3d

Många källor att lyssna på

Tack vare den tekniska utvecklingen finns det idag en hel del olika medier som producerar poesi i ljudform. Som konsument är det därför bara att välja och vraka. Det finns till exempel flera olika appar som enbart ägnar sig åt poesi i alla dess former. Soundcloud och Lyrikline är två andra tjänster där poeterna själv läser upp dikter och gör readings på olika språk. Det rör sig dessutom både om etablerade och mindre kända poeter i en salig blandning. Det är bara att låta sig inspireras. Vill man inte leta runt så mycket kan man även ladda ner hela diktsamlingar eller samlingsvolymer med olika poeters verk och lyssna på dem som en ljudbok på Storytel. Ljudböcker är mycket praktiska då man kan lyssna på dem precis när som helst och att det idag finns ett nästintill oändligt utbud. Även på biblioteken brukar det finnas ljudböcker som man kan låna digitalt och lyssna på.  Vill man inte lyssna på en hel diktsamling på en gång kan man gå ut lite lättare och ratta in Sveriges Radio. I P1 sänds varje dag programmet. Dagens dikt, där poeter, författare och skådespelare läser dikter från olika tidsepoker.

Förhoppningsvis hittar du en form som passar just ditt sätt att lyssna på poesi och har många behagfulla och njutningsbara stunder framför dig!

Add a Comment