Poetry slam

Poetry slam, eller slampoesi som det ibland kallas på svenska, är ett sätt att tävla i poesi. Det man egentligen tävlar i är att läsa upp egenskriven poesi för publik, så kallas estradpoesi. Till skillnad från estradpoesi är dock just poetry slam ett relativt nytt fenomen, då det sägs ha utövats för första gången år 1984. Det sägs då att den amerikanska poeten Marc Smith arrangerade den första poetry slam-kvällen någonsin på Get Me High Lounge i Chicago. Två år senare flyttade poetry slam-kvällarna till ett permanent hem på Green Mill Jazz Club, och år 1990 arrangerades de första amerikanska mästerskapen. Fenomenet spred sig snabbt till Sverige, då de första svenska mästerskapen hölls redan år 1995. Sedan dröjde det dock två år innan nästa svenska mästerskap hölls, men därefter har SM i poetry slam varit årligt återkommande.800px-Laura_Wihlborg_2008_poetry_slam_(2465983218)

Förutom att dikterna måste vara skrivna av den poet som framför dem finns det några andra regler inom poetry slam. Man får till exempel inte läsa längre än i tre minuter – om man går över den tiden får man minuspoäng. Man får inte heller använda sig av någon form av rekvisita, instrument eller effekter; bara poetens egen kropp och röst får användas. Det har dock uppstått sidogrenar inom poetry slam där dessa regler inte gäller, till exempel triathlon (som består av en dansare, en musiker och en poet) och trubadurslam (där man sjunger till stränginstrument). Andra sidogrenar är improesi, det vill säga improviserad poesi, och ljudpoesi, där det inte ingår några begripliga ord i dikten som framförs.

Poetry slam finns också som lagsport. För att kunna uppträda som ett lag (som består av fyra personer) krävs att man har minst en teampiece, det vill säga en dikt som man har skrivit och som man framför tillsammans. Annars gäller samma regler vid framförandet som vid vanlig poetry slam.

Som utövare av poetry slam är det en stor fördel att bo i en större stad, där det arrangeras poesievenemang och poetry slam-kvällar på caféer, barer och pubar. Om du känner att du skulle behöva flytta av den anledningen, och vill ha hjälp med flyttstädning i Göteborg, ska du gå in på Prohomeservice.se.

Add a Comment